Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Svensk filmindustri stärks efter nytt beslut om produktionsincitament

-Det är verkligen ett glädjande besked som kommer att få stor betydelse, säger Sandra Warg, vd för Filmpool Nord.

Filmpool Nord har tillsammans med övriga branschaktörer drivit frågan om produktionsincitament i flera år. De flesta europeiska länder har redan infört liknande incitament och det har skapat en osund konkurrens för Sverige. Svenska producenter har tvingats flytta filmproduktioner utomlands och Sveriges konkurrenskraft för att locka till sig internationella produktioner har varit liten.

-Jag är mycket glad att den här efterlängtade reformen äntligen kan bli av, säger Amanda Lind, Kulturminister. Den behövs för att svensk filmsektor ska kunna återhämta sig och stärkas.

Det nya finanseringsystemet kommer att gynna hela den svenska filmnäringen och möjliggöra fler produktioner på sikt i Norrbotten.

-Det här är en viktig start för att kunna börja bygga upp något nytt i Sverige, säger Sandra Warg. På sikt ser jag att det här kan utvecklas ännu mer och det här är en viktig framtidsfråga för Norrbotten.

Förutom satsningen på produktionsincitament kom även besked om att det satsas 55 miljoner kronor för att återstarta filmbranschen.


FacebookTwitterEmailLinkedIn